Den Haag kent met 14 vogelrustgebieden ook 14 koninkrijkjes

16 November 2020, 13:08 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Boudewijn Schreiner

Waarschijnlijk maar zeer weinig inwoners van Den Haag zullen weten dat de stad veertien zogenoemde vogelrustgebieden kent, waarvan er negen in beheer zijn van de Vogelbescherming. Die plekken zijn hard nodig, want het is voor vogels in de stad steeds lastiger om rust te vinden. Om ze daarbij te helpen zijn er in de Haagse bossen en parken speciale vogelrustgebieden ingericht. Uit de jaarlijkse tellingen van vogels in de stad blikt dat het aantal vogels loopt steeds verder terugloopt, behalve in de rustgebieden.

De vogelrustgebieden zijn voor wandelaars te herkennen aan het bordje ‘Dit is een vogelrustgebied’, voor vogels te herkennen aan de rust en de dichte begroeiing. Een gevarieerd aanbod van bloeiende planten en besdragende struiken zorgt ervoor dat vogels er het hele jaar voedsel kunnen vinden. Ook hangen er diverse nestkastjes waar ze in alle rust kunnen schuilen en broeden, zo valt te lezen op de site Haagsgroen.nl

De gemeente wil het areaal aan vogelrustgebieden in de stad verder uitbreiden.  “We hebben niet alleen aandacht voor deze zeldzame parels van rust, maar proberen ook het natuurinclusief bouwen te stimuleren, houden met ons maaibeheer rekening met insecten - voedsel voor vogels - en brengen het belang van groene achtertuinen zo goed mogelijk onder de aandacht”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn. 

Vogels zijn een goede graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. “Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen en dus met de stad. Mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, maar zijn dat ook daadwerkelijk, zo blijkt uit onderzoek. Aangezien 95% van de Nederlanders in de bebouwde kom woont, is er reden genoeg om goed te zorgen voor de vogels en het groen in de stad”, aldus de Vogelbescherming.

Vogelwachters zien bij hun telling een duidelijk verschil tussen een vogelrustgebied en de rest van de stad.  In de rustgebieden blijkt ieder jaar de territoriumdichtheid vele malen hoger te liggen dan in het omliggende groengebied. “Daarmee bedoelen we dat we er meer vogels tellen. De vogelkoninkrijkjes zijn essentieel voor het behoud van onze vogels. Wat we nu tellen aan vogels, moeten we zien te behouden", aldus Boudewijn Schreiner, coördinator van de commissie veldwerk van de Haagse Vogelbescherming.